- 14 مارس 2016 - 24 اسفند 1394
آگاهی تنها سلاح ماست در مقابله با دشمنان ايرانزمين! چه دشمنان داخلی و چه دشمنان خارجی! سلام بر آزادی! سلام بشهدای خلق!
۱۳۹۵ دی ۱, چهارشنبه
۱۳۹۵ آذر ۱۶, سهشنبه
۱۳۹۵ آذر ۳, چهارشنبه
۱۳۹۵ آبان ۲۹, شنبه
۱۳۹۵ آبان ۲۵, سهشنبه
۱۳۹۵ آبان ۲۱, جمعه
۱۳۹۵ آبان ۱۵, شنبه
۱۳۹۵ آبان ۱۳, پنجشنبه
۱۳۹۵ آبان ۹, یکشنبه
۱۳۹۵ مهر ۲۴, شنبه
۱۳۹۵ مهر ۱۳, سهشنبه
۱۳۹۵ مهر ۹, جمعه
۱۳۹۵ مهر ۶, سهشنبه
۱۳۹۵ مهر ۴, یکشنبه
۱۳۹۵ مهر ۳, شنبه
۱۳۹۵ شهریور ۲۳, سهشنبه
۱۳۹۵ شهریور ۲۱, یکشنبه
۱۳۹۵ مرداد ۹, شنبه
۱۳۹۵ مرداد ۲, شنبه
۱۳۹۵ تیر ۱۶, چهارشنبه
۱۳۹۵ تیر ۴, جمعه
۱۳۹۵ اردیبهشت ۳۱, جمعه
۱۳۹۵ اردیبهشت ۲۶, یکشنبه
۱۳۹۵ اردیبهشت ۲۰, دوشنبه
۱۳۹۵ اردیبهشت ۱۸, شنبه
۱۳۹۵ اردیبهشت ۱۳, دوشنبه
۱۳۹۵ اردیبهشت ۸, چهارشنبه
نگاهي به...: «یورگن تودنهوولر» روزنامه نگاری آلمانی است. او نخس...
نگاهي به...: «یورگن تودنهوولر» روزنامه نگاری آلمانی است. او نخس...: روزنامه نگار آلمانی از مشاهدات خود در «خلافت» داعش میگوید سه شنبه 1 ربیع الاول 1436هـ - 23 دسامبر 2014م یورگن تودنهوولر در ...
۱۳۹۵ فروردین ۱۸, چهارشنبه
۱۳۹۵ فروردین ۱۲, پنجشنبه
۱۳۹۵ فروردین ۷, شنبه
۱۳۹۵ فروردین ۵, پنجشنبه
۱۳۹۵ فروردین ۳, سهشنبه
۱۳۹۴ اسفند ۲۹, شنبه
۱۳۹۴ اسفند ۲۷, پنجشنبه
۱۳۹۴ اسفند ۲۵, سهشنبه
| |||
|
دهمین سالمرگ تجویدی؛ جنگ و ویرانی چرا؟
محمود خوشنامپژوهشگر موسیقی
جامعه موسیقی سنتی ایران اگر شاگردان مکتب صبا را نمی داشت به چه روزی در میآمد؟ با نگاهی گذرا به کارنامه یکایک این شاگردان میتوان پاسخ این پرسش را به دست آورد.
آنچه آنان ساخته و پرداختهاند همانقدر از نظر کیفی اعجاب انگیز است که از نظر کمی. هر کدام دست کم چهل، پنجاه اثر برجای گذاشتهاند و همین آثار سرشار از ملودیهای گوشنواز و ریتمهای برانگیزانندهاند. به ویژه بهترین ملودیها که آنها را ماندگار کرده است. ملودی جذابترین عنصر آهنگسازی در موسیقی سنتی ایران به شمار می رود.
در میان این ملودی سازان صبایی علی تجویدی چهرهای شاخصتر از دیگران دارد. شاید به این دلیل که ملودیهای او با بهترین متنهای شاعرانه پیوند خورده است. تجویدی از جمله آهنگسازان اندک شماری است که با شعر و ادبیات ایران آشنایی آکادمیک داشت و خود نیز گاه شعر میسرود و در انتخاب متن های ترانهای اعمال نظر می کرد.
علی تجویدی که روز ۲۴ اسفند امسال ده سال از درگذشت او میگذرد در سال ۱۲۹۸ در تهران زاده شد. پدرش هادی تجویدی از خوشنویسان معروف و شاگرد کمال الملک بود و با موسیقی نیز در مکتب درویش خان آشنا شده بود. همو بود که فرزند را نیز به رفتن به سوی موسیقی ترغیب کرد.
بشنوید: گفتوگو با علی تجویدی
تجویدی نت خوانی و ویولن نوازی را نزد سپهری، ظهیرالدینی و حسین یاحقی آموخته و در مسیر یادگیریها سر و کارش به مکتب صبا افتاده بود. او طی هشت سال شاگردی صبا ویولن و سه تار نوازی خود را پیش برد و پس از آن نزد ملیک آبراهامیان و بابگن تامرازیان، موسیقیدانان ارمنی با متدهای اروپایی آشنا شده و سرانجام نزد هوشنگ استوار آهنگساز پیشرو ایران هارمونی و ارکستراسیون خوانده بود.
تجویدی تقریبا همزمان با گشایش رادیو ایران در سال ۱۳۱۹ به عنوان ویولن نواز و آهنگساز به این سازمان پیوست و پس از بنیاد برنامه گلها از برجستگان وابسته به آن به شمار آمده است. او پس از مرگ صبا در سال ۱۳۳۶ اداره کلاس های او را در هنرستان موسیقی ملی بر عهده گرفته و از آن گذشته سالها عضو شورای عالی موسیقی رادیو بوده است.
اینها همه چیزهایی است که تجویدی در زندگی آموزشی و پژوهشی خود تجربه کرده است ولی اهمیت حضور او در جامعه موسیقی ایران از این ها فراتر میرود. او در دگرگونسازی ترانه پردازیهای سنتی نقشی مهم ایفا کرده و آهنگهای ماندگار ساخته و برای اجرای آنها به کشف استعدادهای تازه پرداخته است. حمیرا و هایده از اینگونه کشفیات او به شمار میروند. علاوه بر آن تجویدی با همکاری با خوانندگان قدیمتر چون دلکش و مرضیه بر شهرت آنها افزوده است. او خود گفته است هر خواننده تازه ای را که کشف کرده دیگران را در سایه قرار داده است.
ترانه هایی چون عاشق شیدا، سنگ خارا، آتش کاروان، سفر کرده، پشیمان، کودکی و بازگشته از ترانههای ماندگار اوست.
ترانههای تجویدی همه در فضای موسیقی سنتی حرکت کرده و با هیچ عنصر بیگانهای در نیامیخته است. ولی با وجود این سرشار از رگههای جذاب نوآورانه است. البته آنچه زیبایی آهنگین ترانهها را تقویت می کند متنهای شاعرانه آن است. تجویدی از همکاری برجستهترین ترانهسرایان سنتی برخوردار بود. البته خود او در وهله اول مجذوب متنهای رهی معیری بود. میدانیم که آخرین سروده رهی به نام آزاده با آهنگ سازگاری از تجویدی پیوند خورده و به عنوان نخستین ترانه هایده خواننده سالهای بعد ضبط و پخش شده است.
تجویدی آزاده را بیش از کارهای دیگر خود دوست دارد چون با آن زندگی کرده است: "وقتی سرآغاز آن را برای رهی نواختم رهی گفت که این توصیف دقیق آزادگی است."
رهی که در بستر بیماری افتاده بود نوشتن متن ترانه را با تم آزادگی آغاز کرد. تمام واژههای متن با آزادگی خویشاوندی دارند و مقدمه موسیقی تجویدی را نیز به تبعیت از خود وا میدارند و مشتاقانه به اوج میرسند:
"گلبانگ مستی آفرین همچون رهی سر دادهام من/
مرغ شباهنگم ولی در دام غم افتادهام من/
خندان لب و خونین جگر/ مانند جام بادهام آزادهام من/"
بیماری جانسوز رهی کار سوز و ساز تجویدی را نیز به درازا کشانید. شمع جان رهی که خاموش شد آزاده به پایان رسید و پایانه درخشانی بر همکاری رهی و تجویدی نهاد.
حال که از آخرین ترانه رهی یاد کردیم بد نیست به یکی از آخرین ترانههای تجویدی نیز اشاره کنیم که از جنس دیگری است. ترانهای که متن آنرا بیژن ترقی در آرزوی برقراری صلح در جهان سروده است.
شاعر و آهنگساز در این کار مشترک همه جنگ افروزان جهان را به مهر و دوستی و یگانگی فرا خواندهاند و از بشر، این کمال آفرینش پرسیدهاند:
این گران جانی چرا/ جنگ و ویرانی چرا؟/
تجویدی کاباره را رقیب و دشمن شماره یک خود به شمار میآورد. او چند سال پیش گفته است:"آنچه ما میریسیم کاباره پنبه می کند. بیشتر خواننده هایی که من کشف کردهام پس از مدت کوتاهی جذب کاباره شده و از ادامه کار جدی و اصیل خود بازماندهاند."
با این همه تجویدی خوانندگان خود را بیتقصیر میداند و مقصر اصلی را در موقعیت اقتصادی آنها جستجو میکند.
"من بارها به مسئولان گفتهام اینطور نمی شود ادامه داد.طبیعی است خوانندهای که حقوق یک ماه کار خود را در رادیو می تواند در یک شب کاباره به دست بیاورد کار در کاباره را به رادیو ترجیح میدهد."
تجویدی حذف صدای زن را از برنامههای رسانه ای آسیب بزرگی برای موسیقی سنتی به شمار میآورد."صدای زنان وسعتی دیگر و نیز رنگی متفاوت با صدای مردان دارد و حذف آن نیمی از جذابیت باقی مانده در این موسیقی را نیز از بین می برد. از آن گذشته دست آهنگساز را نیز برای استفاده از همه امکانات آهنگسازی میبندد."
تجویدی افزوده است: "به سبب همین محدودیت ها بسیاری از آفریدههای او در بایگانی خانه اش خاک میخورد. زیرا با شرایط امروز پخش آنها میسر نیست."
از علی تجویدی چند جلد کتاب نیز به یادگار مانده است. کتاب هایی که آفریدههای او را در خود دارد. در سال های پایانی عمر میخواست پارتیتور آن ها را نیز منتشر کند تا شیوه تنظیم و سازآرایی های خود را در اختیار علاقمندان بگذارد. البته تا زنده بود چنین امکانی به دست نیاورد و سرانجام در بیست و چهارم اسفند ماه سال ۱۳۸۴ پس از گذراندن یک دوره بلند بیماری در تهران درگذشت.
اقتصاد ایران در نیمه اول اسفند: از اتهام فساد کلان اقتصادی به نزدیکان روحانی تا فروش قسطی آجیل شب عید
وزیر “امور اقتصادی و دارایی” روز ۱۵ اسفندماه در نشستی با جمعی از اساتید اقتصاد، پنج چالش اساسی اقتصاد ایران پس از اجرایی شدن توافق هستهای جمهوری اسلامی با قدرتهای غربی را برشمرد.
به گزارش خبرگزاری “مهر“، علی طیبنیا اعلام کرد که چالشهای “وابستگی به نفت“، “بیماری هلندی“، “اقتصاد دولتی“، “سطح پایین بهرهوری” و “تولید مشکلات ساختاری” همچنان در اقتصاد جمهوری اسلامی «ادامه دارد».
وی از “تحریمها” و “کاهش شدید قیمت نفت” به عنوان عواملی یاد کرد که «باعث کاهش میزان صادرات نفت، فشار بر روی منابع مالی و نیز محدودیتهای بانکی و بیمهای شده است».
چهار روز پیش از این اظهارات نیز “سخنگوی دولت” از کسری ۴۵ هزارمیلیاردتومانی دولت خبر داد.
محمدباقر نوبخت با اشاره به “کسری بودجه ۴۵ هزار میلیارد تومانی کشور در سال ۱۳۹۴” آن را «نشان دهنده اجبار دولت برای تامین این مبلغ از هزینههای خود از محلی جز درآمدهایش» دانست.
از سوی دیگر، یک مقام مسوول در “وزارت نفت” ایران اعلام کرد که “شرکت نفت ایران” در مجموع ۵۶ میلیارد دلار بدهی دارد.
رکنالدین جوادی روز ۹ اسفندماه گفت که «بدهی معوق شرکت نفت به بانکها، وامهای دریافتی و بهرهدهی آن حدود ۵۲ میلیارد دلار است».
به گفته وی این شرکت همچنین «حدود ۴ میلیارد دلار هم به پیمانکاران صنعت نفت بدهی دارد».
در خبری دیگر در خصوص اقتصاد کلان در ایران، “گمرک جمهوری اسلامی ایران” نیز در جدیدترین گزارش خود از کاهش تجارت خارجی این کشور خبر داده است.
بر اساس این گزارش که روز ۵ اسفندماه منتشر شد، از ابتدای سال جاری تا پایان بهمن ماه، میزان صادرات غیرنفتی ایران به ۳۸ میلیارد و ۷۵۸میلیون دلار رسید که این رقم، در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۱۶ و ۶۹ صدم درصد کاهش داشته است.
در این مدت همچنین حجم واردات نیز به ۳۷ میلیارد و ۷۷ میلیون دلار بالغ شده که این رقم ۲۳ و ۳۳ صدم درصد کمتر از مدت مشابه در سال قبل بوده است.
به گزارش خبرگزاری “فارس“، محمد فتحعلی، سفیر جمهوری اسلامی در لبنان روز ۵ اسفندماه در یک کنفرانس خبری در بیروت، پایتخت لبنان اعلام کرد: «تصمیم گرفتیم به هر خانواده شهدای انتفاضه در قدس، مبلغ هفت هزار دلار تقدیم کنیم.»
از جمله آخرین موارد، علی ربیعی، وزیر “کار، تعاون و رفاه اجتماعی” روز ۱۵ اسفند ماه از “شناسایی ۱۱ میلیون مددجو و نیازمند” در سراسر کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری “ایلنا“، وی اعلام کرد که تا پیش از تعطیلات نوروز امسال، به بیش از ۱۱ میلیون مددجو و نیازمند شناسایی شده توسط وزارتخانه متبوعش، “سبد حمایتی” اعطا خواهد شد.
آقای ربیعی با بیان اینکه این وزارتخانه در حال حاضر، «در استانهای مرزی و مهدهای کودک، یک وعده غذای گرم ارائه میدهد»، افزود: «قرار است در سال ۹۵ برنامه مبارزه با سوءتغذیه را در محلات حاشیه شهرها آغاز کنیم.»
نامه چهار عضو مجلس به حسن روحانی: “چرا با برادرتان برخورد نمیکنید؟“
الیاس نادران، حسین نجابت، علیرضا زاکانی و احمد امیرآبادی، چهار عضو اصولگرای مجلس شورای اسلامی در نامهای به حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی که نسخهای از آن روز ۴ اسفندماه در خبرگزاری “فارس” منتشر شد، از وی خواستند مبارزه با فساد اقتصادی را از اطرافیان خود شروع کند.
امضاکنندگان از جمله با انتقاد از «سکوت بانک مرکزی در مقابل عدم اجرای بخشنامه مبارزه با پولشویی توسط برخی بانکها» که به اعطای «رانتهای ششصد و پنجاه میلیون یورویی»، «امتیاز خرید محولههای کلان برنجهای تاریخ مصرف گذشته به افراد خاص» و همچنین «برداشت غیرقانونی از منابع صندوق توسعه ملی» انجامید، از حسن روحانی پرسیدند: «دلالان بزرگ ارزی دبی و رابط آنها در بانک مرکزی دولت قبل الان در دولت جنابعالی چه میکنند؟»
تهیهکنندگان این نامه از خطاب به حسن روحانی نوشتهاند: «از محمدباقر نوبخت، {سخنگوی دولت} بپرسید کهقریب صد میلیون تومان رشوه دریافتی را برابر اسناد موجود برای کدام فعالیت خداپسندانه در حزب جنابعالی (اعتدال و توسعه) از دیگر دلال فراری قرارداد کرسنت (علی ترقی جاه) دریافت کرده است؟»
این چهار عضو مجلس شورای اسلامی همچنین پرسیدهاند: «ارتباط آقای سیروس ناصری با شرکت بدنام و وابسته به دستگاه امنیتی انگلیس و رانتخوار “هندوجا” در انگلیس برای دلالی و به خصوص تنظیم قراردادهای نفتی ایران چیست؟ آقای ناصری چه نسبتی با سران راسالخیمه و رقیبان ما در بهرهبرداری از میادین مشترک در حاشیه خلیج فارس دارد؟»
امضاکنندگان با اشاره به “جلسات روزهای دوشنبه در دفتر حسن روحانی” با تاکید بر اینکه «قرارداد جدید فروش گاز به صورت FLNG توسط دکتر نهاوندیان مسول محترم دفتر جنابعالی پیگیری خاص میشود»، افزودهاند که پورسانت این قرارداد برای آقای سیروس ناصری سالانه بالغ بر “۶۵۰ میلیارد تومان” خواهد شد.
تهیهکنندگان این نامه همچنین از رییس جمهوری اسلامی پرسیدهاند که آیا از «اقدام برادرتان {حسین فریدون} و تیم اقتصادی همراهش در دلالی ها به ویژه در حوزه ارز در سالهای قبل به عنوان “کاسبان تحریم” برای دور زدن تحریم ها و امروز به عنوان “کاسبان برجام” مطلع هستید؟»
این چهار چهره “اصولگرا” از “اخبار بسیار تکاندهنده” و “اسناد دقیق” دربارهی برادر رییس جمهوری اسلامی به عنوان “یکی از گرانندگان پشت صحنه رانتخواریها” خبر داده و از روحانی پرسیدهاند که چرا با وی برخورد نمیکند؟
امضاکنندگان همچنین از حسن روحانی پرسیدهاند که آیا اخذ امتیاز “شرکت سمگا” و “بانک گردشگری” در دولت قبل توسط مهدی جهانگیری، برادر اسحاق جهانگیری (معاون اول کنونی حسن روحانی) «در یک فرایند قانونی و به دور از رانت صورت گرفته است؟»
در واکنش به این نامه، محمدباقر نوبخت، “سخنگوی دولت” روز ۱۱ اسفندماه در یک نشست خبری، با تاکید بر اینکه «این اتهامات از لحاظ حقوقی قابل تعقیب است»، ادامه داد: «بخش حقوقی دولت این مسائل را به مراجع قضایی منعکس کرد.»
وی از همه کسانی که درباره او “مطلب” دارند خواست تا «به جای تشویش اذهان عمومی، مسائل را به مراجع قضایی منعکس کنند» و خاطرنشان کرد: «من آمادهام درباره مسوولیت فعلی، ۱۶ سالی که در مجلس بودم و زمانی که در حزب “اعتدال و توسعه” هستم، پاسخگو باشم.»
در همین حال، اسحاق جهانگیری، “معاون اول” حسن روحانی نیز روز ۴ اسفندماه در همایشی در تهران با بیان اینکه«به دولت آدرس صحیح بدهید»، گفت که «حتی اگر بالاترین مقام کشور نیز دستش آلوده شود، هیچ خط قرمزی برای دولت وجود ندارد و به آن رسیدگی میکند».
فروش قسطی آجیل به کارمندان و کارگران
“بانک مرکزی ایران” روز ۵ اسفند، نرخ تورم نقطهبهنقطه بهمنماه امسال را ۸/۹ درصد اعلام کرد که این رقم نسبت به نرخ تورم نقطهبهنقطه دیماه امسال، هفتدهم درصد کاهش یافته است.
در این گزارش، میانگین تورم سالانه در این ماه نیز ۱۲/۶ درصد اعلام شده که در مقایسه با متوسط نرخ تورم دیماه(۱۳/۲درصد)، کاهشی ۰/۶ واحد درصدی را نشان میدهد.
“مرکز آمار ایران” نیز نرخ تورم بهمن ماه سالجاری را ۱۱/۸ درصد و تورم نقطه به نقطه را ۸/۹ درصد اعلام کرد.
در خبری دیگر درباره بهای کالا و خدمات در ایران، رییس “اتحادیه تعاونیهای مسافری” از افزایش ۱۵ درصدی قیمت بلیت حمل و نقل مسافری عمومی برای ایام نوروز خبر داد.
محمدرضا عامری گفت که «افزایش قیمت بلیتها از ۲۵ اسفند اعمال خواهد شد».
کاهش قدرت خرید مردم در آستانه نوروز در ایران به اندازهای است که منابع خبری از فروش “قسطی آجیل” به کارمندان خبر میدهند.
علیرضا ارزانی ممقانی، رییس “اتحادیه آجیل و خشکبار کشور” روز ۱۵ اسفندماه با اشاره به تبدیل شدن آجیل به“کالایی لوکس” در سبد خرید خانوار ایرانی گفت که «به نظر میرسد قدرت خرید مردم در سال جاری کاهش یافته» و از این رو، «آجیل را از این چرخه خارج کردهاند».
به گفته وی «برخی از فروشندگان به مشتریهای آشنا، کارمندان و کارگران آجیل را به صورت قسطی میفروشند و از آنها چک دریافت میکنند».
خبرگزاری “ایسنا” نیز روز ۸ اسفندماه در گزارشی درباره گرانیهای شب عید نوشت که بهای هر کیلوگرم گوشت گوساله درجه یک از ۳۲ تا ۳۴ هزار تومان در میانه های بهمن ماه به ۳۶ و ۸۰۰ تومان رسیده است.
بر پایه این گزارش، «قیمت ماهیچه گوسفندی که تا کمتر از یک ماه پیش هر کیلوگرم آن ۳۵ هزار تومان بود با افزایش ۵۰۰۰ تومانی به کیلویی ۴۰ هزار تومان رسیده است».
آرامش بورس و ارز؛ گرانی محسوس طلا
بهای دلار امریکا از ۳۴۵۰ تومان در ابتدای اسفندماه با اندکی کاهش به ۳۴۳۰ تومان رسید و بهای یورو نیز از ۳۸۹۰تومان با شیبی ملایم به ۳۷۸۰ تومان کاهش یافت.
قیمت سکه تمام بهار آزادی با روندی افزایشی از ۹۸۵ هزار تومان در اول اسفندماه به یک میلیون و ۱۳ هزار تومان افزایش یافت و قیمت نیمسکه بهار آزادی هم با افزایشی محسوس از ۴۹۸ هزار به ۵۲۴ هزار تومان رسید.
شاخص بورس نیز بعد از اندکی نوسان، در پایان روز ۱۵ اسفندماه ۳۲۴ واحد نسبت به روز قبل افزایش یافت و در کانال ۷۸ هزار واحدی به کار خود پایان داد.
به نوشته وبسایتهای اقتصادی، معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت ملی “صنایع مس ایران“، “پالایش نفت بندرعباس” و “پالایش نفت اصفهان” بیشترین تاثیر مثبت را در محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند.
اشتراک در:
پستها (Atom)